18 Mayıs 2009 Pazartesi

Türk Telekom'un yeni tarife oyunu!

"8 MB hiza kadar tek fiyat!" sloganiyla gelen yeni Turk Telekom tarifesi, ayrintilari okundugunda husran yaratiyor

Turk Telekom, internet servisi saglayicilarina uyguladigi tarifede degiskilige gitti. Saniyede 8 MB'a kadar olan hizlarda tum internet baglantilarini tek fiyatta toplayan bu tarife, 4 GB, 8 GB ve sinirsiz* olmak uzere pazara sunuluyor.

Ancaaak, sinirsiz olarak aciklanan tarifenin ayrintilari inceledniginde aslinda gayet sinirli oldugu ortaya cikiyor. Sinirsiz tarifesi, 15 GB'in asilmasi durumunda "Adil Kullanim" denen bir duvara tosluyor ve ayin geri kalaninda saniyede 512 KB hizina iniyor.

Internetin hizini artirip sinirini daraltmak ilginc bir uygulama olmus. Turk Telekom yetkililerinin nasil bir mantikla yola ciktiklarini cok merak ediyoruz. Konuyla ilgili yapilan basin aciklamasinda "Kurulan alt yapinin en verimli ve en etkin sekilde musteriye ulastirilmasi," amaci islenmis. Bu tarifenin kullanici icin ne kadar da verimsiz olabilcegini soyle bir ornekle aciklayalim: "Yuksek hizda internete ihtiyac duyan kucuk olcekli bir isletme", saniyede 8 MB hizindaki sinirsiz tarifeye abone olsa ve baglantiyi etkin olarak kullansa, 15 GB'lik "Adil Kullanima" kac gunde ulasir acaba? Muhtemelen ilk dort-bes gunde. Geri kalan uc kusur hafta boyunca ise 8 MB hizinda internet parasini odemeye devam etmek durumunda kalacak bu isletme, baglanti hizi olarak ancak ve ancak saniyede 512 KB'i gorebilecek.

Adil Kullanim derken hangi olcut esas alinmis acaba? Baska bir ornek vermek gerekirse saniyede 8 MB baglanti hizi tam potansiyelinde kullanildiginda 15 GB limitine 4 saatte ulasabiliyor.

Turk Telekom'un bilindik zihniyetini bir kenara birakip, internet servis saglayicilarinin bu tarifeye verdigi ilk tepkilere bakalim. TurkNet de kotali paketlerin kotasiza oranla daha uygun oldugunu kendi agziyla belirti.


***Adil Kullanım Uygulaması Politikası gereğince kotasız paketlerde ayda 15 GB'ın aşılması durumunda, aşılan tarihten itibaren kullanım hızı en fazla saniyede 512 KB ile sınırlandırılacak ve dönem sonunda normal hızına dönecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder