1 Nisan 2009 Çarşamba

Her güne bir mönü

Değişen mevsimlere uygun özel mönüler, daha sağlıklı, zinde bir yaşamın anahtarı olabilir. İşte ideal mönüyü oluşturmanın sırları ve lezzetli birkaç yemek tarifi
Günlük mönü, besin gereksinimlerine göre seçilmiş besinlerin, yemekler halinde değişik öğünlerde gösterilmesidir. Mönüler, belirli mevsimler ve aylar için değişiklik gösterebilir. Mönü planlamada dikkat edilecek unsurlar şunlardır.

1- Her günün mönüsü, bir önceki ve bir sonraki günlerinkine uydurularak birbiriyle ilişkisi sağlanmalı ve böylece eksik besin grubu kalmadan yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
2- Herhangi bir yemeğin sık kullanılmaması gerekir. Aynı lezzetteki yemeklerin bir arada olması (örneğin: yayla çorbası ve yoğurdun aynı öğünde olması gibi) bıkkınlık yaratabileceğinden aynı tür besinler aynı anda kullanılmamalıdır.
3- Yemekleri, et grubu yemekleri (parça et, köfteler, etli dolmalar, etli sebze yemekleri, kurubaklagil ve yumurtalı yemekler), tahıl grubu yemekleri (pilav, makarna, börek, etsiz dolmalar), etsiz taze sebze yemekleri, sebze salataları ve püreleri, çorbalar, tatlılar, taze meyveler, yoğurt vb., kahvaltılıklar olarak gruplayabiliriz.
4- Bu grupları kullanırken seçeceğimiz yemekler, yapı, kıvam, renk ve şekil yönünden birbirini tamamlamalı, monoton olmamalıdır.
5- Çocuklar için hazırlanan yemeklerde, şekil, renk ve besin değeri bakımında, ayrı bir özen gösterilmelidir.

Taylight Salata
Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 60 gram (2 kibrit kutusu) peynir
  • 5-6 adet kurutulmuş domates
  • 2 orta boy enginar rendesi
  • 2 adet ceviz (küçük küçük parçalayın)
  • Roka, tere (1'er demet)
  • Maydanoz (1 demet), marul (1 adet)

  • Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Balsamik sirke, limon, tuz
  • Kırmızı biber (2 çay kaşığı)


  • Hazırlanışı
    Malzemeleri orta büyüklükte doğrayın. Peynir en üste gelecek şekilde servis tabağına alın. Ayrı bir yerde hazırladığınız sosu ilave ederek servise sunun.

    Kalori Hesabı
    Salatanızın 1 porsiyonunun toplam enerji değeri 266 kilo kalori.

    Taylight Sebze Izgara
    Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 1 orta boy kabak,
  • 1 orta boy patlıcan
  • 1 kırmızı ve yeşil biber.
  • 200 gram mantar
  • 60 gram parmesan peyniri


  • Hazırlanışı
    Sebzeleri yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Fırın ızgarasına dizin ve orta sıcaklıkta pişirin. Servis tabağımıza alıp parmesan peyniri ile süsledikten sonra servis yapın.

    Kalori Hesabı
    Sebze ızgaranızın 1 porsiyon için toplam enerji değeri 129 kilo kalori.

    Taylight Elmalı Tatlı
    Malzemeler ( 1 kişilik)
  • 1 orta boy elma
  • Bir tutam tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz
  • 1 top diyet dondurma


  • Hazırlanışı
    Elmanın kabuklarını soyduktan sonra yatay olarak ortadan ikiye ayırın, üzerine tarçın serperek fırınlayın. Piştikten sonra üzerine dövülmüş ceviz serpin. Diyet dondurmayla beraber servis yapın.

    Kalori Hesabı
    Elmalı tatlının 1 porsiyon için toplam enerji değeri 120 kilo kalori.
    Lida Dai Dai Hua Jiao Nang Seo Yarışması



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder