Firefox’un fonksiyonelliğini artıracak, az bilinen 8 püf noktasını açıklıyoruz.
Mozilla’nın popüler açık kaynak tarayıcısı Firefox, ilk günde 8.2 milyon indirmeyle yazılım tarihinin en büyük açılışlarından birini yapmıştı. Firefox 3’ün yeni özellikleri ve tarayıcının eklentilerle geliştirilebilen yetenekleri kullanıcıların takdirini toplamakta. Biz de sizler için Firefox’un fazla bilinmeyen, ama bilenlere ayrı bir fonksiyonellik katacak 8 ipucunu derledik.
1. Sürükle-bırakla sekmeleri kopyalayın
Mevcut sekmenizi kopyalamak son derece basit bir iş: Kopyalamak istediğiniz sekmeyi sekme çubuğunda boş bir yere sürüklerken Ctrl tuşuna basılı tutmanız yeterli olacaktır.
2. Araç çubuğunu küçültün
Biraz daha kullanılabilir ekran alanı kazanmak için büyük “Geri” düğmesini daha küçük bir versiyonuyla değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için araç çubuğuna sağ tıklayın, Özelleştir’i seçin ve açılan pencerede “Küçük simgeleri kullan”ı işaretleyin. Küçük simgeler de aynı işlevselliği sağlamalarına rağmen araç çubuğunuz küçülecek ve böylece web sitelerini görebilmeniz için daha fazla alan kazanmış olacaksınız.
3. Akıllı yer imlerini kullanın
Akıllı yer imleri, belli siteleri işaret etmektense sizin belirlediğiniz parametrelere göre canlı bir site listesi oluşturan canlı yer imleridir. Mesela en sık ziyaret ettiğiniz 10 siteyi gösteren ya da en son ziyaret ettiğiniz, başlığında belli bir kelime geçen 20 siteyi canlı yer imi olarak kullanabilirsiniz. Örneğin yer imlerinizi en son eklediğiniz 10 siteyi görmek için “place:queryType=1&sort=12&maxResults=10” yazmalısınız.
Akıllı yer imi oluşturmak için Firefox’un yer imleri menüsünden “Yer imlerini düzenle”yi seçin. Açılan pencerede sol taraftaki “Yer imleri menüsü”nü seçin, ardından üstteki araç çubuğundan Düzenle’yi ve açılan menüden “Yeni yer imi”ni seçin. Akıllı yer iminize “En Yeni 10 Yer İmi” gibi açıklayıcı bir başlık verin. “Konum” alanına akıllı yer iminin ne yapacağını anlatan bir kod girmeniz gerekecek. Bizim örneğimiz dışında kullanabileceğiniz onlarca parametre bulunmakta. Canlı yer imlerinizde kullanabileceğiniz parametrelerin listesini
developer.mozilla.org/en/Places_query_URIs adresinde bulabilirsiniz. Kullanabileceğiniz en kullanışlı akıllı yer imlerinden ikisi şunlar:
• En son ziyaret ettiğiniz on site (bazı Firefox sürümleri bu akıllı yer imi yüklü şekilde gelir): place:queryType=0&sort=8&maxResults=10
• Belli bir terim içeren en sık ziyaret ettiğiniz on site: place:queryType=0&sort=8&maxResults=10&terms=kelime (“kelime” yerine istediğiniz terimi yazın)
4. Varsayılan olarak Gmail veya Yahoo! Mail ile e-posta gönderin
Varsayılan e-posta istemciniz olarak Yahoo! Mail veya Gmail’i kullanabilirsiniz.
Normalde bir web sayfasındaki e-posta adresine tıkladığınızda varsayılan e-posta programınızın yeni e-posta penceresi açılır. Siz Yahoo! Mail gibi web tabanlı bir e-posta servisi kullanıyorsanız e-posta linklerine tıklandığında e-posta servisinizin otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Firefox’un Araçlar menüsünden Seçenekler’e girin, Uygulamalar sekmesine geçin, listeden mailto’yu bulup Yahoo! Mail’i seçin ve Tamam’a tıklayın.
Varsayılan olarak listede Gmail’i göremeyeceksiniz ama onu eklemek de hiç zor değil. Bunun için Firefox’un adres çubuğuna about:config yazıp Enter’a basın. Süzgeç kısmına gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost yazın (veya sadece “gecko” yazıp listeden seçin). gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost satırına çift tıklayarak False değerinin True olarak değişmesini sağlayın. Şimdi şu satırı Firefox’un adres satırına yazın:
javascript:window.navigator.registerProtocolHandler("mailto", "https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s","Gmail")
Tarayıcınızın üst kısmında Gmail’i mailto bağlantısına eklemek isteyip istemediğinizi soran bir çubuk gelecektir. Buradan “Uygulamayı ekle” düğmesine tıklayın. Şimdi Yahoo! Mail için yaptığımız açıklamayı uygulayarak listeden Yahoo! Mail yerine Gmail’i seçmeniz yeterli.
5. “Sekmeyi kapat” düğmesini değiştirin ya da kaldırın
Sekme çubuğunun sağ tarafına tek bir kapatma düğmesi yerleştirebilirsiniz.
Varsayılan olarak Firefox 3 her sekmenin sağ tarafına, o sekmeyi kapatmaya yarayan bir X düğmesi ekler. Bu düğmeyi kaldırabilir ya da sadece görüntülediğiniz sekmede görünmesini sağlayabilirsiniz. Tekrar about:config’i açıp Süzgeç kısmına browser.tabs.closeButtons yazın. İstediğiniz özelliğe bağlı olarak şu rakamlardan birini girin:
• 0: Sadece aktif sekmede kapatma düğmesi.
• 1 (varsayılan): Her sekmede kapatma düğmesi.
• 2: Kapatma düğmesi yok.
• 3: Her sekme yerine sekme çubuğunun sonunda tek kapatma düğmesi.
6. Şahane çubuğun davranışını değiştirin
Mozilla, Firefox 3’te adres satırına yazdıkça size faydalı öneriler sunan adres çubuğuna “şahane çubuk” adını takmakla hiç de hata yapmış sayılmaz. Varsayılan olarak şahane çubuk, tavsiyelerini son girdiğiniz sayfalara, etiketlediğiniz sayfalara ve yer imlerinize dayanarak yapmakta. Şahane çubuğun bu davranış şeklini yapılandırma sayfasından değiştirebilirsiniz. Bunun için about:config’i açtıktan sonra:
• Şahane çubuğu tamamen devre dışı bırakarak Firefox 2 tarzına geri dönmek için browser.urlbar.maxRichResults değerini -1 olarak değiştirin.
• Şahane çubuğun sadece adreslerini doğrudan yazdığınız siteleri önermesini istiyorsanız browser.urlbar.matchonlytyped değerini True olarak değiştirin.
• Ziyaret etmediğiniz yer imlerini tavsiye havuzundan çıkarmak için places.frecency.unvisitedBookmarkBonus değerini 0 olarak değiştirin.
• Şahane çubuktan tüm yer imlerini kaldırmak için places.frecency.unvisitedBookmarkBonus ve places.frecency.bookmarkVisitBonus değerlerini 0 olarak değiştirin.
7. Akıllı anahtar kelimelerle adres çubuğundan arama yapın
TDK Sözlük’e tarayıcınızdan ulaşmak çok kolay.
Akıllı anahtar kelime fonksiyonu, herhangi bir sitenin arama motorunda sizin seçtiğiniz bir anahtar kelimeyi adres çubuğuna yazarak arama yapabilmenizi sağlar. Örneğin adres satırına “tdk bilgisayar” yazarak TDK Güncel Türkçe Sözlük’te “bilgisayar” kelimesini arayacak bir kısayol oluşturabilirsiniz. Bunun için arama yapmak istediğiniz siteye girip arama kutusuna sağ tıklayarak “Arama için anahtar kelime ekle”yi seçebilirsiniz. Açılan pencereye kısa bir açıklama ve “anahtar kelime” kısmına kısa, akılda kalıcı bir anahtar kelime girin. Örneğin TDK Güncel Türkçe Sözlük kısayolumuzu oluşturmak için www.tdk.gov.tr adresine girdik, “GTS'de söz ara” kısmına sağ tıklayıp “Arama için anahtar kelime ekle”yi seçtik, Ad kısmına “TDK Sözlük” ve Anahtar kelime kısmına “tdk” yazdık.
8. Kaydettiğiniz parolaları görün
Kayıtlı parolalarınızı bir ana parolayla korumanızı öneririz.
Herhangi bir siteyle ilişkilendirilmiş parolanızı görmek için sitenin giriş sayfasına girip herhangi bir yere sağ tıklayın. “Sayfa bilgilerini göster”i seçip Güvenlik sekmesine tıklayın, ardından “Kayıtlı parolaları göster” düğmesine tıklayın. O sitedeki kullanıcı adlarınızı gösteren bir liste açılacaktır. Her kullanıcı adına bağlı parolaları görüntülemek için
"Parolaları göster”i tıklayın.
Kayıtlı kullanıcı adları ve parolalarınızın tümünü görmek isterseniz Araçlar menüsünden Seçenekler’i açıp Güvenlik sekmesine geçin. Parola kaydettiğiniz tüm sitelerin listesini görmek için “Kayıtlı parolalar”a tıklayın. Ardından tüm parolalarınızı görmek için “Parolaları göster”e tıklayın. Bu listeyi yazdıramazsınız ama parolalarınızı yazdırarak güvenli bir yerde saklamak istiyorsanız kolayca ekran görüntüsü alabilirsiniz. Peki, bu büyük bir güvenlik riski taşımıyor mu diye düşünebilirsiniz. Bizce haklısınız da. PC’nizi kullanan herkesin parolalarınızı ne kadar kolay erişebileceğini görünce parolalarınızı yeni bir ana parolayla korumak isteyebilirsiniz. Bunun için Seçenekler > Güvenlik sekmesinde “Ana parola kullan” seçeneğini işaretleyin ve kullanmak istediğiniz ana parolayı girin. Bundan sonra birisi parolalarınızı görmeye çalıştığında önce bu ana parolayı girmesi gerekecektir. Benzer şekilde, parolası kayıtlı bir siteye giriş yapmaya çalıştığınızda da öncelikle ana parolayı girmeniz gerekecektir, o yüzden bu parolayı sakın ola unutmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder